Saját egód kiegyensúlyozása

 

Az ego megértésével, TE, kedves olvasó, kezedbe kapsz egy olyan tudást, ami életed végéig veled lesz, hogy törekedhess a saját belső egyensúlyod megtalálására. Rajtad múlik, hogy használod vagy sem.

Dönthetsz úgy, hogy az élet folyóján úszva küzdesz meg az árral, vagy használhatod a tudásod, hogy tutajt építs. Ettől még nem válik az sorsod sétahajózássá, mégis biztonságosabb és élvezhetőbb kirándulás elé nézel. Ilyen ismerni az egót.

Nem létezik jobb energiabefektetés életünkben, mint az az idő és erőfeszítés amit magunkra szánunk. Ebben sohasem érdemes fukarkodni. Nincs olyan tárgy, vagy személy, mely által maradandó értékekre tehetsz szert. Sőt még a sok tárgyi tudási is csak korlátok között hasznos. Lehetsz szívsebész, vagy atomfizikus, az ego ismerete nélkül te is „csupán” egy úszó leszel a sok közül, aki jobban tempózik, esetleg tovább bírja levegő nélkül egy zugó után.

Miért gondoljuk ennyire fontosnak érteni az egót, az egyén életében? Egyszerűen tudni fogod, hogyan működsz. Ez nem jeleneti, hogy mindjárt meg is tudsz javítani minden felismert sérült részedet. Ezzel szemben tudni fogod, hogy hol van a sérülés, és arra is képessé válsz, hogy bizonyos mértékig ez ne érintsen téged hátrányosan. Elvben a seb is gyógyítható, ám ez már egyéni feltételekhez kötött.

A saját jó érzésed nagyon gyakran csak azon múlik, hogy felismered-e az ego céljait. Amikor aggódsz, vagy bosszankodsz, netán ordítasz, esetleg bűntudat gyötör. Ezek mind az ego eszközei, hogy téged védjenek. Mégis szenvedsz tőlük.

Mi azt mondjuk, hogy van középút. Nem varázslat, bár kitartó gyakorlással csodákat lehet elérni korábbi szenvedéseink mértékéhez képest.

Az iménti hasonlatot használva rájöhetsz, hogy nem kell folyamatosan taposni a vizet, hogy a felszínen maradj. A tutajon evezve kevésbé a napi túlélésről szól az életed, hanem gyönyörködni is tudsz benne.